Potlood van Blochmarsepein


Ik vroeg tips aan Roland Van Renterghem (leraar hotel-en bakkerijschool Gent voormalig Tweebruggen) en kocht voedingskleurstof op de horecabeurs om te verwerken in dit marsepeinen potlood, dat ik in december 2004 samen met mijn ex-collega (Tonia Couvreur) ontwierp voor een kinderkookles op het verjaardagsfeestje van Hanne.

Dit heb je nodig:

  • 250 g marsepein (80 g amandelpoeder + 120 g bloemsuiker + 20 g water)
  • cacaopoeder kwatta

Zet het keukengerei klaar:

  • weegschaal
  • plank-aardappelmes
  • deegrol
  • penseel
  • diep bord-koffielepel
  • vershoudfolie
  • bekertje


Werkwijze:

Doe 1 koffielepel cacaopoeder in een diep bord. Weeg 90 gram marsepein af.
Kleur de marsepein al knedend met de cacaopoeder. Was je handen.
Rol 10 gram witte marsepein tussen 2 vellen vershoudfolie uit.
Rol 5 gram van het bruine deel van de marsepein tot een saucisse (dit heet een pil).
Leg de saucisse (pil) aan het begin van de uitgerolde witte marsepein.
Rol de witte marsepein zodanig op dat de bruine marsepein omwenteld zit.
Rol gelijkmatig tot de saucisse 15 cm lang wordt.
Knijp 1 zijkant met je vinger dicht.
Strooi cacaopoeder op een plankje. Leg de saucisse zodanig op het plankje,
dat er 1 cm buiten het plankje ligt. Rol de buitenzijde in cacaopoeder.
Neem met een penseel het overtollige cacaopoeder weg, zodat het potlood een lichtbruine kleur krijgt.
Snijd de achterzijde met een aardappelmes af.
Rol het voorste witte gedeelte op een punt, zodat een bruin puntje tevoorschijn komt.
Maak kartels aan de basis van het witte deel met een vochtig penseeltje.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.